Rozsdafoltok: MMIK, azaz Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ

Az első ötlet 1973-ban született arról, hogy a megyei kulturális élet felpezsdítésére egy külön épületet szánjanak. Rá tíz évre, az országban másodikként (Debrecen után) pedig fel is építették az MMIK-t. Magát az épületet egyébként eredetileg Pécsre tervezték, de ott mégsem valósult meg a beruházás, így kerültek a tervek Szombathelyre, ahol egy egész városrészt, az egykori Karicsát bontották el, hogy 96 millió forintból megvalósítsák őket. A területen akkor kisebb házak, a ma látható téren pedig Majtényi Károly villája, valamint a "Marika tanszék" (kocsma) volt megtalálható.

Ahogy a jelenlegi, úgy az egykori szombathelyi polgármester is mondhatta, „Épül szépül Szombathely”. Bár akkor még nyilván nem voltak EU-s támogatások, a megvalósítási problémákat már akkor is szerették elmismásolni: az épület elemeit nem sikerült az előírt méretben legyártani, így a kivitelezőknek Mekk-mesterként kellett dolgozniuk, hogy így vagy úgy, de átadható legyen az épület. A tákolásokra sajnos csak később derült fény, de az eredeti nemtörődömség így a későbbi évtizedekre is jókora kihatással bírt.

Az MMIK épülete aztán 2012-ben állami tulajdonba került, és intézményként megszűnt létezni. Már csak a felirat maradt. Azóta itt működik a Mesebolt Bábszínház, az Ungaresca Táncegyüttes, valamint jelen van a Nemzeti Művelődési Intézet, meg rajtuk kívül még több, mint 40 másik szervezet is, akik próbálják élettel megtölteni a szocreál épületet.

A központ vagy a környező tér, parkoló felújításáról vagy a bontásról az önkormányzat nemigen beszél. Legutóbb 2016. áprilisában a városi közgyűlés elé került az intézmény felújításának terve. Ebben az állt, hogy a színházterem kivételével az épületet szerkezetig visszabontják, szigetelést és gépészeti rendszer, nyílászárókat és burkolatokat cserélnek; persze a régi tákolások eltűntetésével, már amennyire ez lehetséges. a burkolatokat. Ebbe viszont csak akkor vágnának bele, ha az önkormányzatnak sikerülne megszereznie a tulajdonjogot az államtól. Ezt állítólag már 2013-ban kezdeményezték, de válasz azóta sem kaptak; mondjuk nem is került elő többet a kérdés.

---

Ha tetszik, amit csinálunk, lájkold a Piszkavas Facebook oldalát, és iratkozz fel a Piszkavas Média Youtube csatornánkra is. Az eddig megjelent írásaink és videóink pedig egyszerűen visszakereshetőek a piszkavasmedia.blog.hu oldalon.