Helyi legendák: A szombathelyi "kisteszkó" az első Tesco Magyarországon

A Tesco először 1994-ben jelent meg hazánkban, ekkor vásárolta fel a Szombathelyen kevésbé ismert, de Győr-Moson-Sopron megyében több bolttal jelenlévő Global nevű hálózatot, valamint egyéb kisebb üzleteket is (S-market).
Ami viszont számunkra érdekes, hogy az angol áruházlánc első önálló szupermarketét valóban Szombathelyen, az Oladi lakótelepen nyitotta meg. Ez volt a környéken az első nagyobb üzlet, a Penny csak a közelmúltban követte (a Spar viszont nem tudott fennmaradni az Árkádiában).
Az első két évben a szombathelyiek kiváltsága volt "teszkózni", ami akkor még egészen különlegesnek számított; majd 1996 novemberétől elkezdtek megnyílni az ország több pontján is a cég üzletei, és 1998-tól beindult a terjeszkedés.
A 2000-es években a vasi megyeszékhelyen is megépült a 8000 m2 eladóterű hipermarket, innentől pedig a köznyelv elég logikus módon "kisteszkónak" és "nagyteszkónak" nevezte el a két boltot. A "kisteszkó" azóta több felújításon és átalakításon is átesett.
A Tesco egyébként a második legnagyobb brit befektető és munkaadó Magyarországon, jelenleg több, mint 24 000 embernek ad munkát.
fotó: Karcsics Tibor
--
Tetszik, amit csinálunk? Lájkolj, olvass, iratkozz fel!
www.facebook.hu/Piszkavas
piszkavasmedia.blog.hu
youtube.com/channel/UC6b6xdrBCQ9duXz5cw5QyAg
✒️ piszkavasmedia@gmail.com