Rozsdafoltok: A "Nagyszálló"

Ismét téma a szombathelyi közéletben a Savaria Hotel, azaz a "Nagyszálló" - most a tetőről potyogó cserepek miatt kellett nemrég lezárni az épület környékét.

A fiatalabbak talán már nem is emlékeznek rá, de nem is olyan régen még pezsgő élet volt ebben a patinás épületben.

A hotel Vida Artúr tervei alapján épült, közvetlenül az első világháború előtt, még a Monarchia idejében. A kezdetekkor a Kovács szálló nevet viselte, korai képeslapokon is ez köszön vissza. Magát a Savaria nevet az államosítás után kapta a ház, már második világháború után.

A régmúlt azonban nem csak a külsőn jelentkezik: a 90 szoba közül csak 30-ban van rendes fürdő, a többi vendégnek a folyosóra kellett járni kisebb-nagyobb dolgait is intézni, illetve a fürdést megoldani. Emiatt valójában már rég' nem felelt meg a kívánalmaknak, és csak kétcsillagosként működött.
Ha szobák nem is, a télikert azért elég népszerű volt; évekig itt tartották például a megyebálokat is.

A Hotel Savariát 1998-ban vásárolta meg ugyanaz a kecskeméti székhelyű cég, amely a Claudiust is megvette, és elég komoly beruházást tervezett a Nagyszállón végrehajtani. A tervek szerint két új szint ráépítésével 150 szobásra bővült volna a szálloda; azonban a bizonytalan anyagi háttér miatt az építkezés sosem indult meg.

A hotel végül 2005-ben zárt be.

--

Tetszik, amit csinálunk? Lájkolj, olvass, iratkozz fel!

 facebook.com/piszkavas
 piszkavasmedia.blog.hu
 youtube.com/channel/UC6b6xdrBCQ9duXz5cw5QyAg
✒️ piszkavasmedia@gmail.com