Piszkavas

2019.júl.29.
Írta: Lancelot0 Szólj hozzá!

Helyi legendák: a szombathelyi vár

Sok szombathelyi nem is tudja, hogy itt egykor vár állott; ráadásul egy olyan erődítmény, amely még a török kalandozások ellen is biztonságos menedéket nyújtott. Emlékét azonban mára már elmosta a történelem sodrása.

Maga a vár nem meglepő módon a római Savaria IV. században épült helytartói palotájából fejlődött ki. Először a Nyugat-Dunántúlt elfoglaló Frank Birodalom sabariai grófjai, majd a honfoglalás és a kereszténység átvétele után a magyar királyok szombathelyi várnagyai fejlesztették, és építették tovább. Valamikor a XII. század végén királyi adományból került a győri püspökök birtokába, akik az idő folyamán többször is korszerűsítették. Utolsó nagy átépítésére a XV. században került sor, ezt követően már csak a tűzfegyverek elleni hatékonyabb védekezés érdekében bővítették.

A vár két részből állt: a kerek alaprajzú belső várból, benne a palotával, amely a győri püspök itteni rezidenciája volt, és a külső várból, amely gazdasági célokat szolgált. Ez utóbbiban voltak a különféle raktárak, istállók, ólak, pincék, konyhakertek, de itt állt egyebek mellett az iskola is. Legjelentősebb épülete azonban a Szűz Mária-vártemplom volt, körülötte a temetővel. E templomban lelt otthonra 1578-ban a vasvári társaskáptalan testülete, amikor a török veszély miatt gazdag levéltárukkal együtt el kellett hagyniuk az eredeti megyeszékhelyt, Vasvárt.

A XVIII. századra a szombathelyi vár viszont már olyan rossz állapotba került, hogy az 1777-ben megalapított új szombathelyi egyházmegye első püspöke nemsokára a lebontása mellett döntött; építőanyagát ezért széthordták. Ennek nagyobb részét 1791-ben az új székesegyház alapjaiba építették be, az eredeti vár maradványai pedig lassan feledésbe merültek. A földig rombolt épület alapfalaira csak másfél évszázaddal később, 1938-ban bukkantak rá ismét.

A hajdan volt erősségre ma már mindössze egy utcanév (a Várköz), a püspöki palota „püspökvár” elnevezése és a Romkertben látható néhány falmaradvány emlékeztet.

fotó: varak.hu

--

Tetszik, amit csinálunk? Lájkolj, olvass, iratkozz fel!

 www.facebook.hu/Piszkavas
 piszkavasmedia.blog.hu
 youtube.com/channel/UC6b6xdrBCQ9duXz5cw5QyAg
✒️ piszkavasmedia@gmail.com

Címkék: vár, legendák

Ma van a Hold napja

"Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek."

Mondta pontosan 50 éve Neil Armstrong, aki az Egyesült Államok űrprogramja, az Apollo-program keretében az Apollo–11 segítségével és társával Edwin Aldrinnal 1969-ben ezen a napon a Holdra lépett.

Az Apollo-11 az Apollo-program ötödik űrutazókkal végrehajtott repülése volt. Ez jelentette az első kísérletet a holdra szállásra, amely egyben az első sikeres holdra lépés is lett.
A sima leszállást követően Amstrong és Aldrin 2 és fél órás holdsétát is tett, amelyen több, mint 20 kg holdkőzet- és holdpormintát is begyűjtöttek. A séta azért nem lehetett hosszabb, mert a NASA szakembereinek akkor még fogalmuk sem volt, hogy a szkafanderek mennyi ideig tudnak ellenállni az extrém (éjszaka akár mínusz 180, nappal pedig 140 °C között ingadozó) hőmérsékletnek.
Az expedíció harmadik tagja egyébként Michael Collins volt, aki Hold körüli pályán keringett a parancsnoki űrhajóval.

A sikeres holdra szállás az emberiség legnagyszerűbb tudományos eredményei közé sorolt, máig ható teljesítmény, emellett a hidegháborús katonai szembenállás idején az egész emberiség eggyé válását elősegítő szimbolikus esemény is volt. Becslések szerint 500-600 millió ember nézte a tévé-képernyőkön keresztül élőben a holdra szállást; az arányosítás miatt érdemes megemlíteni, hogy a mostani 7,5 milliárd emberrel szemben akkoriban „csupán” 3,6 milliárdan laktak a Földön.

Az Apollo 11 pontos leszállási helyét a Hold térképek Statio Tranquillitatis, azaz „Nyugalom Bázis” néven jelölik. Ilyenformán egyedi módon a Holdon hátrahagyott tárgyak a felszíni képződményekre jellemző megjelölést kaptak, mintegy megőrizve a nagy tett emlékét.

Más égitestre azóta sem jutott el ember.

--

Tetszik, amit csinálunk? Lájkolj, olvass, iratkozz fel!

 

Műanyagmentes július: mi is egyszerűen csatlakozhatunk

Évente 300 millió tonna műanyag-hulladékot termelünk, és ennek felét az egyszer használatos műanyagok teszik ki. A kényelmes használat után sajnos hiába dobjuk őket ki villámgyorsan, évszázadokig fogják szennyezni a Földet. És ez nem „csak” unokáink, hanem már a mi problémánk is.
Egyszerűen létfontosságú a bolygónkra, élőhelyünkre nézve: muszáj kevesebb műanyagot használnunk. Nem elég, hogy a műanyag tengereket fertőz meg, de elkerülhetetlenül belekerül az ivóvízbe is, azzal pedig az emberi testbe, sőt a véráramba is.
Tegyünk magunk is a változásért! Megéri!
Ebben a hónapban zajlik a Műanyagmentes július nevű figyelemfelhívó esemény. Ehhez kapcsolódóan alább olvashattok pár jó tanácsot ahhoz, hogy legalább ezen időben jobban odafigyelhessünk arra, mennyi műanyagot vásárolunk.
1. Vigyünk a boltba saját (szövet) bevásárlótáskát vagy kosarat!
A szupermarketekben kapható vékony és könnyen szakadó nejlonok ugyan hasznosak, ha sok apró dolgot kell cipelnünk, de évente sok milliárdot használunk el belőlük világszerte. Tehát az első környezetvédelmi jó tanács: felejtsük el az eldobható nejlonzacskókat!
2. Hagyjuk abba a palackozott víz vásárlását!
Az ásványvizes műanyag palack helyett használjunk újratölthető kulacsot, és öntsünk bele tisztított csapvizet.
3. Ne használjunk eldobható kávéscsészét, műanyag poharat!
Az eldobható poharakat elméletileg újrahasznosíthatnák, de a legtöbb helyen nincs erre megfelelő infrastruktúra; egyszerűen az elszállítása és újra feldolgozása még nagyobb környezetterhelést okozna, mint amit megspórolunk.
4. Inkább válasszunk papírba, kartonokba csomagolt termékeket!
Általánosságban elmondható, hogy könnyebben újrahasznosítható a karton, mint a műanyag. Ezek a papírtermékek pár fából készülnek, mégis könnyebben lebomlanak. Vásároljunk tehát papírdobozban tárolt élelmiszereket műanyag csomagolású helyett, vagy például dobozban lévő mosószert a flakonos helyett.
5. Mondjunk nemet a műanyag szívószálakra is!
Az étteremben már az ital megrendelésekor közöljük: nem kérünk műanyag szívószálat!
6. A kevesebb néha több!
Használjunk minél kevesebb fel nem bomló műanyag dobozos piperét, minél kevesebb féle illatszert, vegyszert.
7. Ne használjunk eldobható borotvát!
Bár apróságnak tűnhet, mégis rengeteget használunk el az eldobható borotvákból. Igaz, ezek nem egyszer használatosak, azonban sokan már néhány alkalom után megszabadulnak tőlük. A szakáll egyébként is újra divat!
8. Mondjunk le az eldobható pelenkákról!
Szülőként igyekezzünk mosható pelenkát használni a gyerkőchöz.
9. Kevesebb alufólia, folpack!
Műanyag csomagolószerek helyett próbáljuk meg az ételeket üvegekben, vagy mosható tárolókban tartani.
10. Mellőzzük a műanyag bútorokat és lakáskiegészítőket (csetreszeket) is, ha lehet!
Lehetőleg ne vásároljunk a lakásunkba vagy a kertünkbe műanyag bútorokat, műanyag székeket, kiegészítőket. Ezeket érdemes természetes, és jóval időtállóbb, fából, kerámiából vagy üvegből készült társaikkal pótolni.
A tanácsok betartásakor a legtöbb esetben ki fog kiderülni: semmiféle kellemetlenség nem ért minket az odafigyelésünk után. Viszont mégis eggyel kevesebb műanyagszemetet termeltünk meg. És még eggyel, és még eggyel...
fotó: Gardenista.hu
--
Tetszik, amit csinálunk? Lájkolj, olvass, iratkozz fel!
www.facebook.hu/Piszkavas
piszkavasmedia.blog.hu
youtube.com/channel/UC6b6xdrBCQ9duXz5cw5QyAg
✒️ piszkavasmedia@gmail.com

Helyi erők - Vadvágány

Új sorozatunkban Szombathely és Vas megye kulturális és társadalmi életének szereplőit fogjuk bemutatni, hogy megismerhessük azokat, akik köztünk tevékenykednek. Kezdjük is a sort valami ütőssel, Szombathely rockzenei világának egyik jól ismert bandájával, a Vadvágány zenekarral:

A Vadvágány 2013 óta működő szombathelyi rockbanda újszerű, lendületes és fiatalos stílussal, a dalokat dallamos zenei világ jellemezi, melyekben egyaránt szerepelnek pörgős, és mélyebb hangvételű dalok. A kizárólag magyar szövegű dalaik célja, hogy érthetővé és élvezhetővé tegyék bármely korosztály számára azt az életérzést, amit a zenélésben élnek meg.

https://www.facebook.com/vadvagany/videos/1232195913558914/

Első látványos megmutatkozásukra nem kellett sokat várni, hiszen az alapítás után egy évvel megnyerték az országos Pulzus tehetségkutatót, aminek jutalmául egy a Kárpát-medencét bejáró turnéba kezdtek a Zorall zenekarral. Ennek köszönhetően a rajongótáboruk dinamikus növekedésnek indult, a zenekar pedig állandó jelenlevője lett a megye zenei életének, többek között hagyományosan minden évben ők és testvérzenekaruk, a RedRockets búcsúztatják az óévet a Végállomás klubban.

Az eltelt hat évben kiadtak két EP lemezt, több profi klipet is forgattak, és olyan zenekarok előtt játszottak, mint a Pokolgép, Kalapács vagy a Sing-Sing.

Dalaik mind megtalálhatók youtube csatornájukon, de a helyiek gyakran találkozhatnak velük, például az idei Savaria Karneválon is.

Kívánunk nekik további sikereket!

--

Tetszik, amit csinálunk? Lájkolj, olvass, iratkozz fel!

� www.facebook.hu/Piszkavas
� piszkavasmedia.blog.hu
� youtube.com/channel/UC6b6xdrBCQ9duXz5cw5QyAg
✒️ piszkavasmedia@gmail.com

A víz íze

A vízre még manapság is sokan úgy tekintenek, hogy színtelen és szagtalan. Pedig ez koránt sincs így!

Azt már általánosban megtanultuk, hogy a kémiailag tiszta víz (H2O) összetevői a hidrogén és az oxigén elemek. Ebben a tiszta állapotában a víznek valóban semmilyen íze nem lenne. A természetben azonban számtalan szerves és szervetlen anyaggal érintkezik, melyek folytán egyedi ízt kap: ez lehet édes, lágy és bársonyos, de akár fémes és sós is.

Az ízbeli eltérést pedig sok minden befolyásolja:

- A geológiai ujjlenyomat
Attól függően, hogy a víz milyen földrétegeken halad át, változó mennyiségben tartalmazhat nátriumot, káliumot, kalciumot, vasat, mangánt, rezet, cinket, hidrokarbonátot, kloridot és szulfátot, valamint nitrátot, foszfátot, fluoridot és szilikátot is. Nem semmi, igaz?

- A víz keménysége
És itt most nem a kalciumra gondolunk; a víz ízével kapcsolatban ennél sokkal fontosabb a magnézium mennyisége, hiszen ez "íz-katalizátorként" is működik.

- Ízrontó
A víz ízét javíthatják a helyi adottságok, de néhány esetben a nem kívánatos anyagok nagy mértékben ronthatják is azt. A legismertebb ízrontó anyag a klór, amit a vízkezelési folyamata során fertőtlenítőszerként használnak. Jellegzetes szaga és íze kellemetlen lehet az ízlelőbimbók számára. A vízminőséget ( és -ízt) ezenkívül a nitrogén és a foszfor, valamint a baktériumok és egyéb kórokozók is befolyásolhatják.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem 2017-ben végzett egy kísérletet, hogy megállapítsa, pontosan milyen ízét érezzük a víznek. Eredményeik szerint a víz íze leginkább a savanyúhoz hasonlítható, mégsem teljesen sorolható ebbe a kategóriába. Olyannyira nem, hogy a kutatók szerint egy önálló ízt kellene képviselnie, és külön kellene választani az öt közismert alapíztől (édes, sós, savanyú, keserű, umami).

fotó: mdlinx.com

--

Tetszik, amit csinálunk? Lájkolj, olvass, iratkozz fel!

 www.facebook.hu/Piszkavas
 piszkavasmedia.blog.hu
 youtube.com/channel/UC6b6xdrBCQ9duXz5cw5QyAg
✒️ piszkavasmedia@gmail.com

2019.júl.02.