Műanyagmentes július: mi is egyszerűen csatlakozhatunk

Évente 300 millió tonna műanyag-hulladékot termelünk, és ennek felét az egyszer használatos műanyagok teszik ki. A kényelmes használat után sajnos hiába dobjuk őket ki villámgyorsan, évszázadokig fogják szennyezni a Földet. És ez nem „csak” unokáink, hanem már a mi problémánk is.
Egyszerűen létfontosságú a bolygónkra, élőhelyünkre nézve: muszáj kevesebb műanyagot használnunk. Nem elég, hogy a műanyag tengereket fertőz meg, de elkerülhetetlenül belekerül az ivóvízbe is, azzal pedig az emberi testbe, sőt a véráramba is.
Tegyünk magunk is a változásért! Megéri!
Ebben a hónapban zajlik a Műanyagmentes július nevű figyelemfelhívó esemény. Ehhez kapcsolódóan alább olvashattok pár jó tanácsot ahhoz, hogy legalább ezen időben jobban odafigyelhessünk arra, mennyi műanyagot vásárolunk.
1. Vigyünk a boltba saját (szövet) bevásárlótáskát vagy kosarat!
A szupermarketekben kapható vékony és könnyen szakadó nejlonok ugyan hasznosak, ha sok apró dolgot kell cipelnünk, de évente sok milliárdot használunk el belőlük világszerte. Tehát az első környezetvédelmi jó tanács: felejtsük el az eldobható nejlonzacskókat!
2. Hagyjuk abba a palackozott víz vásárlását!
Az ásványvizes műanyag palack helyett használjunk újratölthető kulacsot, és öntsünk bele tisztított csapvizet.
3. Ne használjunk eldobható kávéscsészét, műanyag poharat!
Az eldobható poharakat elméletileg újrahasznosíthatnák, de a legtöbb helyen nincs erre megfelelő infrastruktúra; egyszerűen az elszállítása és újra feldolgozása még nagyobb környezetterhelést okozna, mint amit megspórolunk.
4. Inkább válasszunk papírba, kartonokba csomagolt termékeket!
Általánosságban elmondható, hogy könnyebben újrahasznosítható a karton, mint a műanyag. Ezek a papírtermékek pár fából készülnek, mégis könnyebben lebomlanak. Vásároljunk tehát papírdobozban tárolt élelmiszereket műanyag csomagolású helyett, vagy például dobozban lévő mosószert a flakonos helyett.
5. Mondjunk nemet a műanyag szívószálakra is!
Az étteremben már az ital megrendelésekor közöljük: nem kérünk műanyag szívószálat!
6. A kevesebb néha több!
Használjunk minél kevesebb fel nem bomló műanyag dobozos piperét, minél kevesebb féle illatszert, vegyszert.
7. Ne használjunk eldobható borotvát!
Bár apróságnak tűnhet, mégis rengeteget használunk el az eldobható borotvákból. Igaz, ezek nem egyszer használatosak, azonban sokan már néhány alkalom után megszabadulnak tőlük. A szakáll egyébként is újra divat!
8. Mondjunk le az eldobható pelenkákról!
Szülőként igyekezzünk mosható pelenkát használni a gyerkőchöz.
9. Kevesebb alufólia, folpack!
Műanyag csomagolószerek helyett próbáljuk meg az ételeket üvegekben, vagy mosható tárolókban tartani.
10. Mellőzzük a műanyag bútorokat és lakáskiegészítőket (csetreszeket) is, ha lehet!
Lehetőleg ne vásároljunk a lakásunkba vagy a kertünkbe műanyag bútorokat, műanyag székeket, kiegészítőket. Ezeket érdemes természetes, és jóval időtállóbb, fából, kerámiából vagy üvegből készült társaikkal pótolni.
A tanácsok betartásakor a legtöbb esetben ki fog kiderülni: semmiféle kellemetlenség nem ért minket az odafigyelésünk után. Viszont mégis eggyel kevesebb műanyagszemetet termeltünk meg. És még eggyel, és még eggyel...
fotó: Gardenista.hu
--
Tetszik, amit csinálunk? Lájkolj, olvass, iratkozz fel!
www.facebook.hu/Piszkavas
piszkavasmedia.blog.hu
youtube.com/channel/UC6b6xdrBCQ9duXz5cw5QyAg
✒️ piszkavasmedia@gmail.com