A víz íze

A vízre még manapság is sokan úgy tekintenek, hogy színtelen és szagtalan. Pedig ez koránt sincs így!

Azt már általánosban megtanultuk, hogy a kémiailag tiszta víz (H2O) összetevői a hidrogén és az oxigén elemek. Ebben a tiszta állapotában a víznek valóban semmilyen íze nem lenne. A természetben azonban számtalan szerves és szervetlen anyaggal érintkezik, melyek folytán egyedi ízt kap: ez lehet édes, lágy és bársonyos, de akár fémes és sós is.

Az ízbeli eltérést pedig sok minden befolyásolja:

- A geológiai ujjlenyomat
Attól függően, hogy a víz milyen földrétegeken halad át, változó mennyiségben tartalmazhat nátriumot, káliumot, kalciumot, vasat, mangánt, rezet, cinket, hidrokarbonátot, kloridot és szulfátot, valamint nitrátot, foszfátot, fluoridot és szilikátot is. Nem semmi, igaz?

- A víz keménysége
És itt most nem a kalciumra gondolunk; a víz ízével kapcsolatban ennél sokkal fontosabb a magnézium mennyisége, hiszen ez "íz-katalizátorként" is működik.

- Ízrontó
A víz ízét javíthatják a helyi adottságok, de néhány esetben a nem kívánatos anyagok nagy mértékben ronthatják is azt. A legismertebb ízrontó anyag a klór, amit a vízkezelési folyamata során fertőtlenítőszerként használnak. Jellegzetes szaga és íze kellemetlen lehet az ízlelőbimbók számára. A vízminőséget ( és -ízt) ezenkívül a nitrogén és a foszfor, valamint a baktériumok és egyéb kórokozók is befolyásolhatják.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem 2017-ben végzett egy kísérletet, hogy megállapítsa, pontosan milyen ízét érezzük a víznek. Eredményeik szerint a víz íze leginkább a savanyúhoz hasonlítható, mégsem teljesen sorolható ebbe a kategóriába. Olyannyira nem, hogy a kutatók szerint egy önálló ízt kellene képviselnie, és külön kellene választani az öt közismert alapíztől (édes, sós, savanyú, keserű, umami).

fotó: mdlinx.com

--

Tetszik, amit csinálunk? Lájkolj, olvass, iratkozz fel!

 www.facebook.hu/Piszkavas
 piszkavasmedia.blog.hu
 youtube.com/channel/UC6b6xdrBCQ9duXz5cw5QyAg
✒️ piszkavasmedia@gmail.com