Szombathely "fényes jövője"?

Az elmúlt napokban mind a sajtó, mind a politikai szereplők elég sokat foglalkoztak a közvilágítás megkezdett felújításával.

Puskás Tivadar fideszes városvezető kezdetben azt nyilatkozta, hogy nem fogunk hitelt felvenni a projektre. Aztán bármiféle bejelentés nélkül, "valakik" mégiscsak elkezdték a köztéri lámpák izzóinak cseréjét LED-es fényforrásra. Közben kiderült, mégis hitelből megy az egész: a szombathelyiek 1400 millióval fognak tartozni a banknak.

A kivitelezési munkát egyébként az a kör kapta meg, akik már több városban is elvégeztek hasonló cseréket. Sok helyszínen azonban jelentős fényerőcsökkenés lett a projekt vége, ráadásul ezen településeken nem is értek el a világítótestek fogyasztásával megtakarítást: így a beruházások anyagilag meg sem térülnek.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) amúgy sokszor tett már bejelentést a magyar hatóságoknak ezen ügyekben, hogy csalás és lopás is fennállhat, azonban azóta is "mindenki csak sötétben tapogatózik".

A Piszkavas csapatának tapasztalata szerint Szombathelyen elsősorban nem a fényerővel van a gond. A probléma gyökere az, hogy a LED-es fény túlzottan irányított: így a megvilágítás csak a lámpaoszlopok alatt kielégítő; szemben a "hagyományos" izzókkal, amik jobban szétterítik a fényt.

Videón mutatjuk, hogy ennek mi a következménye: a lámpatestek alatt tök jól látni, de az oszlopok még a hagyományos izzókhoz mérten lettek elhelyezve, így azok között most már néhol teljes a sötétség.

Amúgy az autók fényszóróinál hasonló a helyzet. Ott, ha a lámpatest eredetileg izzóval van szerelve, akkor tilos utólag azt LED-re cserélni, mivel teljesen máshová fognak esni a fény fókuszpontjai. Csere esetén pedig nem csak a rendőr bünteti meg az autóst, hanem a műszaki vizsgán is garantált a bukás.