Kis színes: Virágzik a japán cseresznye a szombathelyi MMIK előtt

Gyönyörű látványban lehet része mindazoknak, akik a napokban az MMIK előtti sétányon járnak; most virágzik a japán cseresznyefa, a „Prunus serrulata Kansan".
A japáncseresznye a közönséges cseresznyéhez hasonló igényű, levele is nagyon hasonló ahhoz. A fák széles koronájúak, és 8-10 méterre is megnőnek.
Amíg a közönséges cseresznye levelei a végükön egyenletesen hegyesednek, szélük szabálytalanul durván fogazott, a japáncseresznye levele a végén hirtelen elkeskenyedik, majd hosszú hegyben végződik, a levél széle egyenletesen, aprón fogazott, a fogak előre állnak és finom szálkaszerű hegyben végződnek.
A fajták szín- és alakgazdagsága rendkívül nagy, a hófehértől a sárgászöldön keresztül a sötét rózsaszínig terjedő szimpla vagy rózsaszín virágokkal. Bár ősszel lombjuk elszíneződésre hajlamos, most igazán elemében van a szombathelyi sétányon!
Egyébként Japán legnagyobb cseresznyevirág-néző helye a Mjógi-hegy lábánál levő Szakura no Szato ("Cseresznyefalva"), ahol több mint ötezer cseresznyefa található.
---
Tetszik, amit csinálunk? Lájkolj, olvass, iratkozz fel!
facebook.com/piszkavas
piszkavasmedia.blog.hu
youtube.com/channel/UC6b6xdrBCQ9duXz5cw5QyAg
piszkavasmedia@gmail.com