Teszteltük: Hónapok óta járnak az új Stadler Flirt3 motorvonatok a GYSEV-nél

A helyiek szerint egy valamire lehet biztosan mondani, hogy jól működik a megyében: ez pedig a GYSEV szervezte vasút. Mióta megtörtént a MÁV-ról való átállás, rengeteg felújítás és modernizáció ment végbe az osztrák-magyar cégnél. A legutóbbi nagy projekt a vadi új Flirt3 motorvonatok vásárlása volt.

Korábbi években már vettek 10 db-ot ebből a típusból, és a kedvező üzemeltetési tapasztalatok, valamint az utasok megelégedettsége miatt most újabb 10 példányt szereztek be a legújabb verzióból - ezek váltják fokozatosan a még itt-ott futó "hagyományos", vagonos mozdonyokat.

01.jpg

Egy Flirt közeledését már távolról meg tudja mondani a gyakorlott utazó: sokkal halkabban fut, mint a külön vagonos vonat. Az állomásra érkező szerelvény igazán modernek hat, külseje tetszetős, a nagy üvegfelületek körben mindenhol fóliával vannak lesötétítve, az ablakok közti oszlopok pedig feketék. Ez azért elég menő! A zöld-sárga színkombináció miatt sokan Sportcsoki-vonatnak is becézik.

02.jpg

Belépéshez az ajtók - természetesen - önműködően nyílnak, és ha a pilóta is úgy akarja (megnyomja a gombot a vezetőfülkében), apró palló is kicsúszik, egészen a peronig. Nagyon hasznosnak találjuk, hogy a lábteret erős LED világítja meg; főleg így, a téli, síkos időben ad biztonságérzetet a jó megvilágítás. Természetesen az utazótér légkondicionált, hidegben pedig fűtött; a hőmérsékletet pedig elég jól tudja tartani: úgy tűnik vége annak az időszaknak, amikor a fűtésnek pusztán két állása volt (BE vagy KI).

03.jpg

Az ülések kellemes tapintásúak, kellően - de nem túlzottan - kemények. A fejtámla műbőr borítású, ezért a takarítása sokkal egyszerűbb, mintha az is szövet lenne. Bár az eggyel régebbi típusba szerelt műanyag megoldás talán még jobb is egy kicsit. A karfák feltűnően jól néznek ki, mivel ezek sem műanyagok már: itt fára cserélték őket. Az egyes vagonok között az átjáráshoz szükséges megnyitások kellően ellaposítottak. Nekünk úgy tűnik, hogy a minden olyan alkatrész, ami a használatból kopik vagy rongálhatják (például a karfák, vagy más borítások), könnyen cserélhetőek.

Belül számos kijelző segít, éppen merre jár a vonat, illetve a menetrend is megtekinthető, az aktuális/esetleges csúszásokat is megjelenítve. Elvileg Wifi is rendelkezésre áll az utasoknak, de a tapasztalataink szerint ez többnyire nincs bekapcsolva, vagy csak simán nem jön róla adatforgalom.

05.jpg

A lábtér a körülményekhez képest kielégítő, azonban az asztalkák hiába lettek nagyobbak, a széleikről eltűnt a kis perem (emiatt a lecsúszó dolgoknak szabad az út), illetve annyira alacsonyan vannak felszerelve az ablak alá, hogy oda már nemigen fér be a láb. Így sajnos a sokunk által kedvelt ülési pozíció, miszerint a lábat az alsó fűtőtestre tesszük sem kivitelezhető.

Az utazás többnyire zajtalan, bár a sűrített levegő elengedése ("psssss" hang) durván hangos: sok utas elsőre meg is ijed tőle. Bízunk benne, hogy ezen még lehet a későbbiekben módosítani, javítani. Ezen kívül az ajtó csukódását jelző pittyegő hang is talán túlzottan fókuszban van.

A beltér biztonságára számos kamera vigyáz, természetesen a segélyhívók és a szemetesek is megtalálhatóak. Több felirat úgy van kialakítva, hogy vakok és gyengén látók is ki tudják őket tapogatni. A korábbiakkal ellentétben a vonaton már nem egy, hanem két WC is található, és ezek meglepően tágasak, modernek.

04.jpg

Összességében hatalmas ugrás az utazóközönség számára az új motorvonatokkal való közlekedés, egyszerűen egy másik világ a régi, hagyományos, külön vagonos megoldással szemben. A "flörtök" valódi, modern, európai termékek, amelyekre igazán büszke lehet az ország ezen része. Vigyázzunk hát rájuk, így sok évig használhatjuk őket kulturált körülmények között.

Az új generációs GYSEV-es FLIRT-flotta járműveit folyamatosan szállítja le a vasúttársaságnak a gyártó Stadler konzorcium, és 2019 első felében várhatóan az összes motorvonat forgalomba állhat majd a GYSEV Zrt. vonalhálózatán. Amúgy a teljes vásárlási projekt összköltsége 21 700 000 000 Ft (azaz több, mint 21 milliárd forint) volt, a pénzt pedig az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával érkezett.

Fotók:
gysev.hu
iho.hu