A foltos szalamandra

A foltos szalamandra a Kőszegi-hegység egyik ikonikus állata. Európában nagyon elterjed, és Magyarországon is több helyen fellelhető.

Esős időben a Kőszegi hegy erdeit járva akarva-akaratlanul is belebotolhatunk, bár jó rejtőző képessége miatt nehéz észrevenni. 15-20 cm hosszú állatka, leginkább a gyíkra hasonlít, de azzal ellentétben, nem a napsütötte helyeket, hanem az árnyékos, nedves környezetet kedveli. Ráadásul a fürge gyíkkal ellentétben kimondottan lassú, esetlen mozgású állat.

Színe mélyfekete, amin, fajtától függően más-más mintázatú lehet. Élénk színe figyelmeztetés, mivel bőre enyhén mérgező. Szereti a tiszta vizű patakokat, és a sűrű lomberdők menedékét. Általában éjjel aktívak, de ha szerencsénk van, eső után nappal is találkozhatunk velük.

Táplálkozásuk változatos. Férgektől a rovarokon át, szinte mindent megesznek. Télen visszahúzódnak, és csak tavasszal bukkannak elő újra.

A népi hiedelem szerint varázserővel rendelkeznek. A boszorkányok segítője, titkos famulusa. Tűzbe dobva képes eloltani a tüzet, a régmúltban pedig a méregkeverők is felhasználták főzeteikhez.