Rozsdafoltok - A Magellán Center

Sok méteres gaz, fák, bokrok nőnek a szombathelyi Kossuth Lajos és Kiskar utca kereszteződésében álló üres telken, az egykori Édász-központ helyén. Egy egész kiserdőnek ad lassan otthont az értékes terület, amit a helyiek csak Magellán Centerként ismernek – illetve ismernének, ha megépült volna az egy szombathelyi fideszes képviselő által megálmodott bevásárlóközpont.

A régi ígéretek szerint a szupermarket építésén kívül teljesen megújult volna a Kossuth Lajos utca: a Fő tér folytatásaként, egészen a posta épületéig mindkét oldali járdának díszburkolatot szántak, és a közvilágítást adó lámpákat is kicserélték volna díszes kandeláberekre. Az egykori dokumentumok kitértek arra is, hogy a Kiskar és az Óperint utca kereszteződésében a jelenlegi közlekedési lámpát egy körforgalom váltaná fel. A Magellán Center tervezett mélygarázsának közúti kapcsolatát a meglévő Thököly utcai körforgalmi csomópont negyedik ágán keresztül biztosították volna.

Az építkezés kezdetén az itt álló épületeket lerombolták; aztán előkerült néhány ókori rom, melyek feltárása miatt csúszott a projekt, egészen addig, míg az egész lassan be nem fuccsolt. Persze időközben megváltoztak a gazdasági körülmények is, és a plázastop sem segített. A továbbiak pedig jól látszanak felvételeinken: tíz éve elhanyagolva, gazdátlanul találjuk ezt a belvárosi területet egy nagy „Eladó” táblával. Korábbi látványtervek szerint egyébként az Aldi is szeretett volna ide építeni egy diszkontot, de valószínűleg ebből sem lesz semmi. 

Ahogy a város megannyi rozsdafoltja, sajnos várhatóan ez is jó sok évig fogja még csúfítani Szombathelyet.

„Dr. Puskás Tivadar polgármester jelezte, hogy a város számára fontos a szóban forgó terület rendezése.” Vas Népe, 2012

---

Ha tetszik, amit csinálunk, lájkold a Piszkavas Facebook oldalát, és iratkozz fel a Piszkavas Média Youtube csatornánkra is. Az eddig megjelent írásaink és videóink pedig egyszerűen visszakereshetőek a piszkavasmedia.blog.hu oldalon.