A sütőtök

Az ősz beköszöntével Vas megyében megjelennek a sütőtökök is. Ezt a finomságot már az inka és a maja indiánok is ismerték, kiváló élettani hatásai mellett a kígyómarásra és a szeplők eltávolítására is fogyasztották. Magyarországon főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik.

Legismertebb formája a Nagydobosi, de újabban a körteformájú pézsmatök is egyre népszerűbb. Rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Többek között szebbé teszi a bőrünket, serkenti a máj működését, segíti az emésztési folyamatokat is.

Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázóknak is ideális étel. Sokféleképpen készíthető el: tálalhatjuk főzelékkén, vagy süthetünk belőle süteményt, de készíthető belőle lekvár illetve ivólé is. Sütve is nagyon finom!

Sütéshez először a magokat el kell távolítani, majd ezután kis szeletekre kell vágni, majd az így előkészített tököt, az előmelegített sütőben nagyjából másfél óráig sütjük. A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart.

Fotó: sutotok.com