D-nap

Avagy a magyar lakosság 95%-a súlyosan D-vitamin hiányos a tél végére!
Sok mindenre oda kell figyelni az év zordabb felében. Hólánc, réteges öltözködés, influenza, nem meghízás két ünnep közt, kutya elzárása szilveszterkor...
Azonban a magyarok zöme egy dologgal biztosan nem törődik, ez pedig a D-vitamin pótlása!
Így nemzetünk 95%-a hiányban szenved a tél végéhez közeledve. De mi is az a D-vitamin, és miért van szükségünk a pótlására? Elmondjuk:
Kezdjük rögtön a tabudöntögetéssel. A D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem egy előhormon, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben. Táplálkozás útján nem igazán tudjuk bevinni a szervezetünkbe! Bár a tojásnak magas a D-vitamin tartalma, ebből is napi 30 darabot kéne elfogyasztanunk, hogy fedezzük a szükségleteinket. Ne így próbálja, mert a tojás ekkora mennyiségben már nagyon egészségtelen!
Akkor mégis hogyan?
A D-vitamin a bőrünkben keletkezik napozás, pontosabban UV-B sugárzás hatására. Elég mennyiség termelődik, ha napi 20 percet az utcán vagyunk és végtagjainkat és arcunk fény éri, erős napsütésben, fedetlen testtel ennél kevesebb is elég. Modern civilizációnkban, ahol otthonunkban és gyakran munkahelyünkön is tető alatt vagyunk, járművekben utazunk, pláne télen nehezen tudunk eleget tenni a napi sütkérezésnek.
Fontos, hogy a szolárium nem váltja ki a napozást!! Hiába barnulunk, a szoláriumok nagyrészt UV-A sugárzást bocsátanak ki, így nem járulnak hozzá bőrünk vitamintermeléséhez.
A D-vitamin nélkülözhetetlen csontjaink, emésztőrendszerünk, immunrendszerünk, szív és érrendszerünk egészségéhez. Hiányában ezen szervek betegségei sokkal gyakoribbak, romlik a fogamzó képesség, magasabb a kockázata fertőzéseknek, a cukorbetegségnek és a daganatoknak is!
Ezek elkerülése végett javasolt november elejétől március végéig D-vitamin szedésével pótolni a szervezetünkben a hiányt, valamint nem kell kényeskedni, ha süt a Nap télen, akkor a lelkünknek és az egészségünknek is jót fog tenni, ha egy percre az égre mosolygunk! :)

Címkék: d, vitamin, d-nap