Hidegvér: 9 tipp a hideg kellemesebbé tételéhez

Hidegben mindannyiunk testünk libabőrözik, ami mára már nem sokat ér: ez egy evolúciós maradvány, aminek megszűnt a funkciója. Egy állat a hideg ellen remekül tud védekezni a szőrmebundája felborzolásával, mert így vastagabb lesz az a szőrszálak közti levegőréteg, ami szigetel a test és a külvilág között. De ha már Darwin sem segít rajtunk a hidegben, gondoskodjunk mi magunk a testünk melegben tartásáról.

1. Réteges öltözet

A megfelelő, réteges öltözet alap fegyverünk a hideg elleni harcban. Fontos, hogy a ruhák szárazak legyenek, valamint a végtagjainkat se hagyjuk szabadon: kesztyű, vastag zokni, bélelt cipő már kellő védelmet nyújt. A több vékony rétegből álló öltözet amúgy azért szigetel jobban az egy darab vastag kabátnál, mert így a rétegek közötti levegő is segít távol tartani a hideget. A sapka pedig nem csak dísz: a fejen keresztüli hőleadást akadályozza.

2. Melegben tartott láb

A téli hidegben a lábat egy vastag (vagy akár két vékonyabb) zokni, egy meleg, bélelt cipő vagy csizma védi a legjobban. A lábbeli ne legyen túl szűk, mert az akadályozza a keringést, és a lábunk is meggémberedik. Ha otthon sokszor fázunk, ruházzunk be egy elektromos lábmelegítőre.

3. Az alkohol mérséklése

Sokan természetesnek veszik, hogy hidegben egy-két kupica pálinka vagy bögrényi forralt bort felhajtanak. Az élvezeten túl azonban ezzel csak "elfedjük" a hideget: az alkohol ugyanis csökkenti a szervezet veszélyérzékelését. Minden télen tucatjával fordul elő ittas állapotban bekövetkező fagyhalál, mert az áldozat úgy érzi, melege van, és nem csak gátlásait, hanem ruháit is levetkőzi.

4. Vitaminok

Erősítsük szervezetünket vitaminokkal! Persze ne a mértéktelen tablettaevésre gondoljunk: fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, és úgy egyáltalán, étkezzünk változatosan.

5. Melengető ételek

Éhesen sokkal nehezebb elviselni a hideget: kezdjük a napot egy kiadós reggelivel! A tél nem a fogyókúra ideje! A természetgyógyászok szerint "belülről melegítenek" például a vörös húsok, az olajos magvak, a dió, mogyoró, mandula, a gesztenye. A fűszerek közül sem véletlenül lett a téli ünnepkör kedvence a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, az ánizs: ezek mind keringést serkentő, légzéstisztító, antibakteriális hatásúak.

6. Védjünk a bőrünket

Nagy hidegben a bőr kiszárad, kirepedezik, mikrosérülések, fagyások jelennek meg rajta. Ezért ne menjünk utcára közvetlenül fürdés, mosakodás után. Ha tehetjük, használjunk kéz- és arckrémet, de a beszívódás idejét mindenképpen várjuk ki.

7. Ékszerek mellőzése

A fémek igen jól vezetik a hőt, és ezáltal a hidegben még hidegebbnek érezzük őket. Ha lehet, hanyagoljuk a fém ékszereket a testünkről.

8. Az izmok gondozása

Télen sokan szeretnek mindenféle szabadtéri sportokat élni. Kocogás, síelés, korcsolyázás, de még szánkózás vagy kinti munka előtt is a szokottnál alaposabban be kell melegíteni izmokat, néhány nyújtó, lazító gyakorlatot elvégezve, mert a hidegben elgémberedett izmok az átlagosnál sokkal sérülékenyebbek.

9. A szív

Az extrém hideg jelentősen megterheli a szívet. Az alacsony hőmérséklet emeli a vérnyomást is, így aki gyógyszert szed, ilyenkor fokozottan figyeljen előírás szerinti adagolásra. A hideg hónapokban igyekezzünk eleget aludni, mert a fáradt, kimerült szervezet (és agyonterhelt motorja) kevésbé képes védekezni a hideg ellen.