Rozsdafoltok – Az oladi kilátó

A város északi részén, az „oladi domb”-on álló kilátót 1935-ben, a Szombathelyi Városszépítő Egylet ötven éves fennállása alkalmából építették fel; hozzá egyébként kocsma is tartozik a domb alján, találóan Kilátó Szomjoltó néven.

Az épületet legutóbb 1985-ben újította fel a Szépítő Egyesület a Városi Tanács és a városiak segítségével. A ’80-as évek jellegét ma is őrzi vas lépcsőivel, szocialista hangulatával.

Azóta láthatóan nemigen változott semmi; bár a füvet néha lenyírja valaki, és az alsó két méter falát is lefestik a graffitik miatt, a kilátóhoz vezető út romos, az épület csúnya és elhagyatottság benyomását kelti, valamint mára már a kilátás sem az igazi: a fák túlnőttek a tornyon; pedig régen tiszta időben még a Kőszegi hegyeket is megcsodálhattuk.

Ez a szombathelyi rozsdafolt a helyiek és az ide látogató turisták egyik kedvenc kirándulóhelye lehetne, és talán nem is kerülne sokba a felújítása, valamint a környezet rendbetétele; de jelenlegi állapotában inkább csak szomorúságra adhat okot. Sajnos a kilátó renovációja a döntéshozói akarat hiányában még sok évig várathat magára.

---

Ha tetszik, amit csinálunk, lájkold a Piszkavas Facebook oldalát, és iratkozz fel a Piszkavas Média Youtube csatornánkra is. Az eddig megjelent írásaink és videóink pedig egyszerűen visszakereshetőek a piszkavasmedia.blog.hu oldalon.