Helyi legendák - A csapból is ásványvíz folyik

Napjainkban egyre inkább felértékelődik a friss ivóvíz, a munkából vagy iskolából hazaérve sokan örömmel nyitják meg a csapot egy pohár hideg vízért. De miért olyan jó az íze? Más régiókkal ellentétben a Szombathely környéki ivóvízbázis rendkívül tiszta, kezelésnek alig kell alávetni a városba szivattyúzása előtt.

A helyi ivóvíz története az 1800-as évek végén indult, mikor is Farkas Károly tervei alapján lefektették a város első 20 km-nyi vízvezetékét. A második világháború után, mikor az ország újjáépítése már nem emésztett fel annyi anyagi javat, új lendületet kapott a vízhálózat építése, 1962-től pedig az egész vasi hálózat is szépen, fokozatosan fejlődött. Napjainkban megközelítőleg 1800 km-nyi gerinchálózattal rendelkezik a megye.

A napi 14-15.000 m3-nyi ívóvíz a laboratóriumi vizsgálatot szerint valóban közel annyi ásványianyagot tartalmaz, mint a boltban kapható, palackos „társai”. Az alacsony nátriumtartalma miatt a magas vérnyomástól szenvedőkre kiváló élettani hatással bír, emellett nyomokban vas és mangán is megtalálható benne. A szombathelyi vizet egyébként a környéken számos kútból nyerik, és az M85-M86-os út közös szakasza mellett, a település nyugati oldalán érkezik a városba. A pénztárcánkat nézve egy liternyi H2O nagyjából 2-3 Ft-ba kerül a közhálózatból, míg ugyanez a boltban vásárolva minimum 50 Ft.

Az élethez nélkülözhetetlen vizet becsüljük meg, figyeljünk a környezetünkre, és óvjuk meg a környék tisztaságát, hogy utódaink is ugyanilyen biztonsággal fogyaszthassák.

Egészségére!