Halványuló emlékek - A vörösiszap katasztrófa

Nyolc évvel ezelőtt, október 4-én szakadt át az Ajkai Timföldgyár vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő, több mint egymillió köbméternyi "zagy" elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Elmondások szerint az árhullám olykor két méter magasra is felcsapott. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék miatt 10 ember meghalt, és a közel 150 sérült mellett felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozott a térségben.

Az érintett településeken a katasztrófavédelem és a Magyar Honvédség segítségével kezdték el a mentést, illetve a károk felmérését. A szennyeződés bekerült a Marcal folyóba, a katasztrófavédelem munkatársai pedig folyamatosan azon dolgoznak, hogy a Rába, majd azon keresztül a Duna ne szennyeződjön be.

Hazai és világviszonyban az iparágban eddig még sosem történt ilyen vagy ehhez hasonló méretű katasztrófa. Az eset nagy visszhangot váltott ki a médiában, a legtöbb vezető offline és online média folyamatosan beszámolt a fejleményekről.

A terület megtisztítására, és a lakosság megsegítésére rengeteg felajánlás és emberi munkaerő érkezett, köztük egy csapatnyi szombathelyi hallgató is "felvette a kesztyűt".

A katasztrófát követően számos per indult az ügyben, ezek közül több esetben a mai napig nincsen végső döntés.