De miért a nyúl hozza a tojást? Elmondjuk!

A keresztény ünnepekhez mindig is hozzátartozott a jelképek használata. Maga a tojás is egy ősi, mondhatni pogány szimbólum. Már a görög-római mitológia is említést tesz róla, miszerint a tojásból istenek születnek. Később a finnek nemzeti eposza, a Kalevala is azt mondta, hogy egy tojásból lett az egész világ.

 

Ez így oké, de miért éppen a nyuszi hozza? A legtöbb forrás szerint a húsvéti nyuszi efféle „tudománya” egy véletlen félreértés következtében indult el világhódító útjára. Anno Németországban már régóta gyöngytyúkkal és annak tojásával ajándékozták meg egymást az emberek húsvétkor. Sok csokoládé csomagolásán egyébként mai napig is csibék vannak. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel; és ezt a szót érthették félre, mégpedig a nyulat jelentő Hase szóval keverve.

 

A tojások fészekben ábrázolására is van magyarázat: a nyugati kultúrákban ábrázolt nyúl általában a Lepus fajhoz tartozik, amely abban különbözik más nyúlfajoktól, hogy nem üregben él, hanem fészket rak. Utódai nyitott szemmel születnek, teste nagyobb és a füle is hosszabb. Ideálisan ábrázolható cuki állatka!

Így lett tehát a gyöngytyúkból nyúl, s ezért hozza a húsvéti tojást a nyuszi.

 

Apró érdekesség, hogy Franciaországban és Belgiumban a népszokás szerint a tojásokat nem a húsvéti nyúl hozza, hanem a húsvéti harangok pottyantják le őket.

 

fotó: Joskar-Ola Alapítvány

 

---

 

Tetszik, amit csinálunk? Lájkolj, olvass, iratkozz fel!

 

facebook.com/piszkavas

piszkavasmedia.blog.hu

youtube.com/channel/UC6b6xdrBCQ9duXz5cw5QyAg

piszkavasmedia@gmail.com