Képbe hozzuk a robotokat!

A World Robotics Federation (WRF) adatai szerint 2017-ben a világon több, mint 380 ezer ipari robotot adtak el. Ez egyébként Európában legalább 18%-os növekedés, és sehol sem látni a „végét”.

Hamarosan tehát lehet, hogy több milliárd robot fog segíteni minket, ők végzik majd a nehéz rutinmunkáink nagy részét. Megszaporodnak a robotoknak szánt programokat fejlesztő cégek, sőt, már ma is számtalan vállalkozás fejleszt a felhasználók számára letölthető és telepíthető alkalmazásokat. Ezzel keltik úgymond életre a vasszörnyeket.

Dan Pink, a „Whole New Mind” című könyv szerzője szerint a világ fejlődésében egy új felvonásba értünk. Most elstartolt az ötletek korszaka, amikor a legfontosabb, hogy ki képes valóra váltani azt, amit kigondolt! A tudás lesz a jövőben az igazi hatalom!

Világméretekben hódítanak a robotok, s egyre intenzívebben épülnek be a megoldások az életünkbe. Elemzések szerint a jövő számos munkahelyén kell majd a dolgozóknak robotokat irányítani, vagy velük közösen feladatokat megoldani.
Az erre való felkészülést pedig játékos formában már gyerekek is elkezdhetik.

A  LEGO a LEGO MINDSTORMS EV3 nevű „összelegózható” robotjával lehetővé teszi, hogy minden eddiginél ügyesebben, gyorsabban és nagyobb élvezettel építhessünk robotot, programozhassunk együtt gyermekeinkkel.

A fejlődő technológiába pedig akár a Logiscool kurzusain (https://www.logiscool.com/hu/school/szombathely) is belekóstolhatunk, ahol közelebb hozzák a gyerekekhez a robot programozást.  A féléves kurzusokon a diákok megismerkednek a robotok működésével, illetve annak különböző szenzoraival és alkatrészeivel (infra érzékelő, LED-ek, ultrahangos távolságmérő), utána pedig saját maguk is készítenek a robothoz programokat. Ezek a kurzusok pedig már Szombathelyen és Sárváron is elérhetőek a jövő generációinak számára.

Így leszünk igazi nagyhatalom Európában!