Helyi legendák: A zalai elásott Tigris

A Tigris harckocsi a II. világháború talán leghíresebb, és a szövetségesek számára a legfélelmetesebb harckocsitípusa volt. Az amerikai katonák szinte minden hosszabb csövű német páncélost Tigrisnek tituláltak, sokszor még a hivatalos jelentésekben sem lehet megbízni, ha Tigrisről van szó. Félték, tisztelték és babonás misztikummal ruházták fel. És ez nem véletlen: a szövetségesek úgy tartották, hogy egy Tigris kilövéséhez 5 saját harckocsira van szükség. A németek 1942-től gyártották, és a háború végéig úgy 1800 darab készült a szörnyből.
Batyk település Zala megyében található, a vasi határtól nem messze, Zalabér és Zalaszentgrót mellett. Innen származik a környék legérdekesebb legendája: a helybéli Hodvogner János szerint az udvarán egy Tigris harckocsi van elásva.
Lehetséges ez egyáltalán?
Hadtörténeti tanulmányokból és beszámolókból kiderült, hogy 1945 márciusában valóban megfordultak a környéken német Tigrisek, a 509-es nehézharckocsi-hadosztály egységei. Amikor pedig a szovjetek nagy túlerőben a környéken is végigvonultak, a menekülő németek után a faluban különböző hadifelszerelések - köztük több harci jármű is - visszamaradt. Az itt élő idősebbek többféleképpen emlékeznek, hogy kerülhetett János kertjének mélyére a tank. Van, aki szerint a németek maguk temették el, hogy ne legyen belőle zsákmány, mások szerint viszont egyszerűen otthagyták az országúton, miután elfogyott az üzemanyag, és később már a falubeliek tolták be az első gazda kertjébe.
A titok eddig azért nem derült ki, mert sem János, aki '72-ben egyszer már megtalálta kertjében, sem a többi falubeli egyszerűen nem merte jelenteni senkinek sem az esetet.
János - mivel betelepült lakos - nem tudott korábban a tankról, de egy egyszerű földmunka közben láthatóvá vált a Tigris teteje. Elmondása szerint a fiával közösen kifeszítették a tetejét, majd a vizet a tank belsejéből kimerve le is ereszkedett a belsejébe.
Pár nap után, a talált kincs miatta fennforgástól tartva aztán vissza is temette a tankot, de a helyét már nem jelölte meg jól. De a torony fedele és a lánctalp egyes részei sokáig pihentek az udvari sufniban. Ezeket később - tévedésből - egy fémgyűjtő akcióban mit sem sejtő gyermekek elvitték.
Nem olyan régen a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei is tudomást szereztek a mítoszról, ezért előbb ők, majd egy lőszermentesítő cég is átvizsgálta a területet - sajnos eredmény nélkül.
Hivatalosan így lezártnak tekintik az ügyet, azonban János állítja, nem hazudik, hiszen abból semmi haszna nem származna.
Akárhogy is, ha egyszer kiderülne, hogy valóban van Batykon elásva egy német tank, az igazi szenzációt jelentene: Magyarországon ugyanis a második világháború után nem maradt meg egyetlen Tigris sem. Sőt, a világon is nagyon kevés példány élte túl a háború utáni éveket és a beolvasztást, kivételes ritkaságnak számít még a háborús gyűjtők körében is.
fotó: 1939-1945.blog.hu

Címkék: zala, tank, tigris, elásva