Hahó, hó!

Kivételesen igazuk volt az időjós mágusoknak, és valóban megérkezett a beígért hó; így talán az autósokat sem érintette váratlanul a csapadék.
Mindenki ismeri a szokásos jótanácsokat, amiket a média is harsog: téligumi, hókefe, ablakmosó folyadék. Mi itt a Piszkavasnál viszont összeszedtünk pár olyan gondolatot, amik ezen túl is segíthetnek:

- "bikakábel": a tél megviseli az autó akkumulátorát, így ha jó időben már bizonytalan az indítás, télen biztosra vehetjük: amikor éppen az oviba indulnánk a gyerekért, nem fog beindulni a kocsi. Ilyenkor átmeneti ("életmentő") segítség a kábel, a sürgős fuvar után viszont ajánlott új akkumulátor vásárlásán elgondolkozni. 
- zárjégoldó és -olajozó: a kis flakon segítségével a befagyott zár hamar kinyílik. Ne engedjünk a kényelemnek, ezt ne a kocsiban tartsuk!
- pokróc: egy pokrócot érdemes az autó csomagtartójába tenni. Reméljük nem kell használnunk, de ha úgy adódik, hogy két település között akadunk el végleg, nagyban meg fogja növelni a komfortunkat. 
- egy palack ivóvíz: hosszabb út előtt tegyünk a kocsiba innivalót. Sosem lehet tudni. 
- autós telefontöltő: ha segítséget kell hívni, tuti akkor lesz lemerülve a telefonunk.
- egy darab papír, rajta pár fontos telefonszámmal: baj esetén kapkodhatunk, a telefonunk kieshet a zsebből, kézből. Ha összetörik, így akkor is tudjuk a számot, amit hívni szeretnénk egy kölcsönkért telefonról. 
- meleg lábbeli: csizma, bakancs, vagy más téli cipő legyen nálunk, akkor is, ha amúgy nem azt viseljük. 
- zseblámpa: a nap túlnyomó részében sötét van, de baj esetén muszáj látnunk. Akár telefonálás közben is, így az okostelefon nem jó megoldás.

Ha pedig elakadt, segítségre szoruló társat látunk, vagy csak egy el nem induló kocsi mellett didergő autóst, ne legyünk megszeppenve, kérdezzünk: "Helló! Tudok valamiben segíteni?"

Fotó: idokep.hu

Címkék: , hóesés, piszkavas