Rozsdafoltok - A Víztorony

Amíg a nyugat felől érkezők a Falco gyár kéményével szembesülnek, a délről hozzánk tévedőket egy sokkal kellemesebb épület látványa fogadja. A Szombathely különlegességének számító torony a két világháború között, 1926-ban épült, és 1978-ig felelt a város vízellátásáért. Az épület vasvázas betonszerkezetű, és 800 köbméteres víztároló medencével rendelkezik. Viszont a szigetelése a modern előírásoknak már nem felel meg, és a kapacitását is hamar kinőtte a város; így kiváltását a Parkerdő felé vezető út mentén épült négy, egyenként 2500 köbméteres medence oldotta meg. Érdekesség, hogy a víztorony elvileg még mindig működőképes lenne.

Ahogy sajnos az lenni szokott, a bezárás után a karbantartásra közel 0 Ft-ot költöttek, így nagyon hamar nagyon leromlott az épület állapota. A víztorony melletti KRESZ parkkal együtt csodás kirándulóhely lehetne az épület, azonban a felújításhoz eddig hiányzott a városvezetés akarata.

Egy halvány reménysugár azért akadt, másfél évvel ezelőtt a szombathelyi közgyűlés arról döntött, hogy az EU-tól kapott 3 milliárd forintból többek között a régi víztornyot is felújítják. Így lett volna kávézó, galéria, sőt, kilátó is a mára igazi Rozsdafolttá lett épületben. Sajnos a látványterveken túl azóta sem történt semmi, és mivel az állam a választások előtt kiosztott/megígért pénzt egyszerűen „visszakéri”, így a város ettől a megújulástól is egyre távolabb kerül.