Ez meg mi a tök?

Több, mint 15 éve, minden szeptemberben visszatér Vas megyébe a Tökfesztivál, mely az Őrség egyik hagyományos tájterméke, az olajtök köré szerveződik. Az időpont nem véletlen, mert a 80-90 éve itt termesztett olajtöknek erre az időszakra esik a betakarítása. A tököt egyébként a spanyolok hozták Európába, az 1500-as évek körül, majd viszonylag gyorsan elterjedt az öreg kontinensen, mivel sokoldalú kultúrnövény, és az olaján kívül étkezési és takarmány célra is felhasználják.

A tökfélék fiziológiás értékei elmaradnak a többi zöldségfajétól, mivel fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma csekély, csakúgy, mint vitamintartalma; viszont fontos értéke a kiváló rostanyag és a biológiailag rendkívül tiszta víztartalom! A termésben található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, de található bennük még fitoszterol, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is.

Persze a környéken a „legizgalmasabb”, tökből készült termék a tökmagolaj, mely rendkívül népszerű az idelátogatók körében is. A XX. század elején terjedt el az Őrség területén a „tökmagolajütés”, ami egyébként a mai Szlovéniából származik, és tulajdonképpen a tökmagolaj-sajtolás hagyománya. Itt eleinte még héjas tökmaggal rendelkező tököt termesztettek, majd folyamatosan rátértek a héj nélküli változatra. A tökmagolajnak szintén több pozitív élettani hatása is van, a néphiedelem szerint ugyanis kiváló a hiperaktivitás ellen, viszont segít legyőzni a krónikus fáradtságot is, és megelőzi a csontritkulást.

Az Őrség mára hagyománnyá érett őszköszöntésére idén is rengeteg érdeklődőt várnak; így nekünk sem érdemes rajta sokat tökölni!