A jelen történelme - A szombathelyi főiskola

 

Tegnap egy egyetemmel kevesebb lett az ország. Ezzel senki sem nyert, ellenben mindenki veszített egy kicsit. A kormánydöntés apropóján a Momentum a Vasi megyeszékhelyen is gyertyás megemlékezést tartott, mi pedig kicsit felelevenítjük az ennek helyszínéül szolgáló, szombathelyi főiskola történetét.

A felsőfokú Szombathelyi Tanítóképző Intézet 1959-ben alakult, jogelődje pedig a középfokú Kőszegi Tanítóképző volt. Három évvel később elindult a népművelő-könyvtár szakos képzés, 1966-ban pedig a Magyar utcai kollégium is a főiskola rendelkezésére állt. A képzések sora elkezdett bővülni, '71-ben a Pécsi Tanárképző Főiskola Kihelyezett Tagozatán megkezdődik az általános iskolai tanárképzés matematika-ének, matematika-testnevelés, matematika-orosz szakpárokon. Az egyes oktatásokra mind többen jelentkeztek, így az intézmény hamar fejlődő pályára állt.

Az 1974-es év kiemelkedik az iskola történelmében, ugyanis ekkor alapították meg az önálló Szombathelyi Tanárképző Főiskolát. '82-ben az Ady téri kollégiumot is használhatták már a diákok, majd '84-ben a főiskola felvette a minden helyi számára jól ismert Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola nevet. Még ebben az évben megnyitották az új épülettömböt is a természettudományi szakok számára.

A rendszerváltás után nyelvi tanszékek kaptak helyet Szombathelyen, az új sportcsarnokba pedig "beköltözik" a Testnevelés- és Sporttudományi Intézetet és tanszékei. 1998-ban a főiskola megkapja az alkalmazott nyelvészet és az uralisztika szak egyetemi szakindításának engedélyét, majd '99-ben a nemzetközi tanulmányok - Európa-tanulmányok egyetemi alapszak és a kommunikáció szak is elindulhat. Mivel már erősen ráfért, 2000-ben a Berzsenyi téri épületet kissé átépítik, felújíták.

2002-ben három kar jön itt létre: Bölcsészettudományi Főiskolai Kar (BTK), Természettudományi Főiskolai Kar (TTFK), és a Testnevelési és Művészeti Főiskolai Kar (TMFK). Később a BDF az új felsőoktatási képzési rendszerben már 24 alapszakot akkreditált, és néhány év múlva a hallgatók használatba vehették az új Központi Könyvtárat, Pedagógiai Szolgáltató Központot és Felnőttképzési Központot.

2007 sorsfordító volt az intézet életében, a főiskola Szenátusa ugyanis kinyilvánította egyesülési szándékát egy nagyobb intézménnyel. Négy egyetemmel is tárgyaltak, ezek a győri Széchenyi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a veszprémi Pannon Egyetem és a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem. Ebből aztán csak a két utóbbi maradt „versenyben”, mert a győri és a pécsi egyetemnek nem tetszett az integráció, ők csak a beolvadást fogadták volna el. Végül Sopront hirdették meg győztesnek. Sajnos több egyetnemértés, illetve finanszírozási konfliktus után rövid idő múlva, 2016-ban elvállnak az intézmények útjai, ezzel párhuzamosan pedig bejelentették az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE) való egyesülést. Az új név: Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ lett.

Az új tanévet az ELTE már az integrálódott karokkal kezdte meg. A bölcsészettudományi és természettudományi képzéseket az ELTE budapesti karokon belül, de Szombathelyen létrehozott úgynevezett Centrumokban indították el.

Az ELTE-SEK egyébként a soron következő nyílt napját most pénteken, azaz december 7-én tartja.

fotó: tudastar.nyme.hu