Gesztenyeillat

A gesztenye magyar elnevezése a latin Castanea, illetve a görög „kasztanon” szóból eredhet, amit leginkább a thesszáliai (Görögország) Kasztanaia város nevéből származtatnak. A megnevezés valószínűleg szláv közvetítéssel került nyelvünkbe, de meglepően hasonlít rá a török k’estane, és a négyszáz éves török uralom alatt fejlődött albán kešteńe, illetve gešteńe szavak is

A szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozik, 20-25 méter magas, terebélyes növények. A termés nagy része helyi jelentőségű élelmiszer, amit frissen sütve, főzve, vagy pürének fogyasztanak. Bár frissen csak rövid ideig tárolható, néhány napra vízben alámerítve fermentálódik, vagyis a benne lévő mikrobák az enzimet tartalmazó szerves anyagokat lebomlasztva természetes úton tartósítanak; így több hónapig is eltartható, de azután már csak pürének jó. Nem meglepő módon a gesztenyét leginkább a cukrászipar használja, de állatok takarmányozására is fordítható, és számos helyen lisztet is őrölnek belőle. A szelídgesztenye semmiképp nem keverendő a parkjainkat díszítő vadgesztenyével, melynek gyümölcse nem ehető, sőt mérgező, és a külső hasonlatosság ellenére nem közeli rokona a szelídgesztenyének.

A jó minőségű gesztenye C és E vitaminban gazdag, alacsony zsírtartalma miatt pedig már régen is jól ismerték a népi gyógyászatban. Magas rosttartalma miatt a fogyasztása segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. Az egészség megóvása mellett a test külső részeire is hatással van, például csökkenti a narancsbőrt, de használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére szánt krémek részeként is. Az ásványi anyagok közül sok káliumot, foszfort, kalciumot, és magnéziumot tartalmaz, a nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.

Az ősz egyik slágertermékének elég jó a marketingje, ugyanis Vas megyében Velem községben minden évben megrendezik a népszerű Gesztenyeünnepet, ami nemcsak gasztronómiai- és hagyományőrző ünnep, hanem sokszínű kulturális vásár is. Itt találkozhatunk a frissen sütött finomsággal, hozzá kapcsolódó programokkal, dekorációs különlegességekkel, de az élelmesebbek akár ügyes gesztenyés recepteket is beszerezhetnek a süteményt áruló helybéliektől.