Az Európai Parlament, a Néppárt és a Fidesz

Nagy port kavart a hír, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztette saját pártcsaládja, a Néppárt az Európai Parlamentben. De mi is ez a "eu-parlament", illetve mik ezek a pártcsaládok?
Az Európai Parlament (röviden EP) az Európai Unió testülete, amelyet az EU állampolgárai közvetlenül választanak 5 éves időtartamra. A következő választás például idén, május 26-án lesz.
Az EP úgymond demokratikus felügyeletet gyakorol az EU tevékenysége felett, és bár nem kezdeményezhet önállóan törvényt, de módosíthatja vagy megvétózhatja azokat számos politikai területen. Több fontos feladata is van, például ellenőrzi az EU költségvetését is.
Az EP képviselői helyeinek felosztása a tagállamok népessége alapján történik, de kompenzáció alapján a kisebb államok több képviselőt küldhetnek, hogy megfelelően legyenek képviselve. Magyarország 21 főt delegálhat.
Az Európai Parlamentnek jelenleg 751 képviselője van, akiket a 28 tagállamban választottak meg. De ezek a képviselők nem országok szerint foglalnak helyet, hanem politikai hovatartozás alapján. Így adódik, hogy a Fidesz az Európai Néppárt "színeiben" politizál, míg más magyar pártok képviselői más pártcsaládban, ki - ki a saját politikai meggyőződése szerint.
Az Európai Néppárt például egy európai szintű, jobbközép politikai párt, és egyben a legnagyobb pártszövetség az Európai Parlamentben. Saját felfogása szerint „azoknak a jobbközép politikai szervezeteknek a családja, melyek gyökerei mélyen visszanyúlnak az európai kontinens történelmébe és civilizációjába, ugyanakkor már a kezdetekben úttörő szerepet játszottak az európai projektekben".
A Fidesz szélsőséges jobboldali politikája azonban már nem fért bele az európai, keresztény értékrendek sorába (EU ellenesség, gyűlölet alapú kampányok, álhírgyártás, menekültek szándékos éheztetése stb.), így 190:3 arányban a Néppárt képviselői megszavazták a jogainak felfüggesztését.
fotó: Wikipedia