Véleménycikk - Nindzsák

Már néhány hete, talán hónapja is sokunk sötétben megy dolgozni, majd sötétben is megy haza; a napfényes óráinkat a munkahelyen töltjük. Az oda-vissza utazás alatt viszont rengetegszer találkozunk egy egyre népszerűbb nemzeti sport űzőivel, a nindzsákkal!

Honnan ismerjük fel őket? Miután a nap lenyugszik, felöltik fekete kabátjukat, felveszik hátizsákjukat, majd a fejükre csuklyát húzva elindulnak fekete kerékpárjukon az sötétségben. Az ősi törvények szerint igyekeznek útjuk során mindvégig rejtve maradni, ezért meg sem fordul a fejükben lámpa, fényvisszaverő-prizma, láthatósági-mellény, vagy egyszerűen világos öltözet viselése. Persze a kezdők olykor hibáznak: néha megcsillan a pedál szélén elhelyezett narancssárga prizma.

A nindzsa lét viszont nem csupán az öltözékből áll: a mozgás kiszámíthatatlansága szintén az ősi tanítás része. Fontos, hogy semmiképpen sem szabad jelezni, útjuk merre halad. A kanyarokat hirtelen irányváltoztatással veszik be, a kereszteződésekben pedig nem szabad, hogy bárki is kitalálja, merre is igyekeznek. A nindzsa nagymesterek manapság is egyre csak tökéletesítik tudásukat: a zebrán szembe áttekerés, vagy út szélén az autókkal szemben haladás is elsajátítandó, új tanítások a kezdők számára. A tudást pedig szorgosan örökítik is: ezt látjuk, mikor mozdulataikat a hátul, gyerekülésben figyelő ifjú tanoncoknak is bemutatják.

Törvények ugyan vannak a nindzsák ellen (a KRESZ által előírt kötelező kerékpártartozékok: fehér színű első lámpa; vörös színű hátsó lámpa; vörös színű hátsó prizma; két, egymástól független fék; csengő; borostyánsárga színű küllő prizma, legalább az első keréken), de ne legyünk naivak: a törvényen kívüliek számára mikor volt visszatartó erő egy törvény...

Bár néha nem életveszélyesek, hanem bosszantóak is, én azért arra kérek mindenkit: vigyázzunk az ország nindzsáira!

A sokszínű tájékoztatás nálunk kiemelt fontosságú, így a következő napokban megemlékezünk a másik utcai harcosról, a fantomról is - avagy miért menő világítás nélkül autózni.

Az írás megosztásával hozzájárulsz, hogy minél többekhez eljussunk! :)

fotó: egriemma.blogspot.com