A sütőtök

2018. november 10. 12:34 - Lancelot0

Az ősz beköszöntével Vas megyében megjelennek a sütőtökök is. Ezt a finomságot már az inka és a maja indiánok is ismerték, kiváló élettani hatásai mellett a kígyómarásra és a szeplők eltávolítására is fogyasztották. Magyarországon főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik.

Legismertebb formája a Nagydobosi, de újabban a körteformájú pézsmatök is egyre népszerűbb. Rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Többek között szebbé teszi a bőrünket, serkenti a máj működését, segíti az emésztési folyamatokat is.

Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázóknak is ideális étel. Sokféleképpen készíthető el: tálalhatjuk főzelékkén, vagy süthetünk belőle süteményt, de készíthető belőle lekvár illetve ivólé is. Sütve is nagyon finom!

Sütéshez először a magokat el kell távolítani, majd ezután kis szeletekre kell vágni, majd az így előkészített tököt, az előmelegített sütőben nagyjából másfél óráig sütjük. A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart.

Fotó: sutotok.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://piszkavasmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr3314363557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.