Becsületkassza

A becsületkassza eredetéről keveset tudunk. Őse nagy valószínűséggel a templomi adománygyűjtő doboz lehetett, hasonló Németországban és Angliában fordult elő és a 20. században terjedt el nagy számban, így hazánkban is.

A becsületkassza főleg a szolgáltatóiparban kedvelt. Az önkéntesség ellenére a bejövő összeg így sem kevesebb, mintha fix összeget kellene fizetni. Az utóbbi időben, Magyarországon főleg az úgynevezett lakáséttermek működnek így, de közelmúltban volt próbálkozás Vas megyében más, például sajtótermékekre is.

Kőszegen, és vonzáskörzetében nagy hagyománya van a becsületkasszának. A helyiek előszeretettel helyezik ki házuk, kapujuk elé az otthoni kiskertben megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, virágot.

A határig nyúló kis falvakban gyakori elem, az utak mellett elhelyezett kis sámlik, asztalok, amiken a fent említett termékek mellett gyakran kaphatóak évszak függő finomságok is. Októberben az utak mentén megjelenik a tök, a gesztenye és kis üvegekben lekvár is megtalálható. Az így kapható áru friss és jóval olcsóbb, mint a boltban kapható, és még sorban állni sem kell hozzá.

Reméljük, hogy ez a különleges hagyomány még nagyon sokáig része lesz Kőszegnek és vidékének.