Helyi legendák - A kőszegi sör

2018. október 25. 18:22 - Lancelot0

A sörkészítés az ősidőkbe nyúlik vissza. Már Babilonban is készítettek egyfajta kezdetleges italt, amit a sör ősének tekinthetünk. Ekkoriban még árpakenyér erjesztésével állították elő, amit nagyrészt datolyával ízesítettek. Az ókori és a középkori sörök még nagyban különböztek a ma ismert italtól, mert ekkoriban a komlót még nem ismerték. 
A mai sörfőzés a kolostorokból ered. Böjti időszakban előszeretettel fogyasztották, mivel ez még megengedett volt. Az előállítás technikáját itt fejlesztették tökélyre. 
A sör piaca az 1500-as évektől kezdett fellendülni. Eleinte serfőzdékben főzték, majd idővel ezek nagy sörgyárakká nőttek.

A legfontosabb alapanyagai a maláta, komló, élesztő és a víz. Sörnek nevezzük azt, amiben ez a négy hozzávaló megtalálható. Ezen felül létezik búzasör, kukoricasor, de a leginkább elterjedt fajta az árpamaláta és komló keverékéből készült. Különböző módokon lehet ízesíteni, a lehetőségek száma végtelen. Eme tulajdonságát használják ki a kisebb sörfőzdék, és ennek köszönhetően ma újra reneszánszukat élik a kézműves sörök. 
Magyarországon a nagy ismert márkák mellett rengetek kisebb üzem működik és működött a múltban. 
Kevesen tudják Kőszegről, de ez a történelmi kisváros, a múlt század elején sörfőzésben is élen járt. 
1894-ben megalakult a Kőszegi Polgári Sörfőzde Rt.

Ekkoriban jöttek létre a Kanizsai és a Soproni sörfőzdék is. A Kőszegi sört Szombathelyen is nagyon szerették. A legkelendőbb az első világháború előtti időszakban volt. A felvevőpiac nagy részét a háború után elvesztette, Kőszeg maga pedig pici volt ahhoz, hogy egymaga eltartsa ezt a legendás habzó italt, és gazdaságosan működhessen. Ettől kezdve a sörfőzés központja Sopron lett. Ezután a kőszegi üzem raktárként funkcionált tovább, míg a II. világháborúban az épület teljesen megsemmisült.

Ezzel a történet még nem ért véget, ugyanis 2016 óta újra kapható a Kőszegi sör.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://piszkavasmedia.blog.hu/api/trackback/id/tr3514322235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.