Orsolya-napi vásár

Orsolya napja megjeleníti a téli időjárást: A folklór szerint leginkább Orsolya árulja el, hogy milyen lesz a tél. Ha Orsolya napján szép az idő, akkor az Karácsonyig meg is marad. Ilyen tájban a néphagyomány szerint sok a tennivaló; Kőszeg környékén és a Somló-vidéken például ez a nap volt régen a szüret megkezdésének ideje.

Vas megyében a szokásról megemlékezve manapság a kőszegi Orsolya-napi vásár van terítéken, ahol az ide látogatók Kőszeg és vonzáskörnyezetének jellegzetes, őszre jellemző ízeit kóstolhatják végig.

A vásáron évek óta képviselik magukat a helyi német és horvát kisebbségek, valamint a Geschriebenstein Natúrpark több települése is; de az ország más területeiről szintén érkeznek kézművesek, és őstermelők.
Nem hiányzik majd a pultokról a mézeskalács, kürtőskalács, különféle mézek, környékbeli borok. Elképesztő, hogy az ilyenkor beérett gyümölcsök milyen széles felhasználása lehetséges, a kreativitás nem ismer határokat. A kóstolókon és a vásáron kívül persze számos versenyt is rendeznek, ahol helyi szörpök, jam-ek, lekvárok is összemérhetik „erejüket”. És akkor még a süteményekről nem is beszéltünk!

Akiket az ízek kevésbé vonzanak, azok gyertyákat, és fazekas termékeket is vásárolhatnak, miközben amatőr művészeti együttesek teremtenek jó hangulatot a történelmi belváros egyedi hangulatú terein és utcáin.

"Orsolyakor takarítsad be káposztádat, Simon-Júda hóval tömi be a szádat." (Népköltés)