Látnivalók - Kalaposkő

Az Alpokalja ékkövének is nevezett kőszegi-hegység számos szép és különleges helyet rejteget magában. Az egyik ilyen, kevésbé ismert hely az Óriások útja. 
Ez a túraösvény Bozsokról indul, a Sibrik-kastélytól nem messze. Bozsokra beérve a kanyar előtt be kell fordulnunk jobbra, majd balra kell tartanunk. Itt egy kisebb parkoló várja az autóval érkezőket. Ezután a kék túrajelzést követve juthatunk el először a Széles-kőhöz, majd a Kalapos-kövekhez.

Az autót magunk után hagyva, egy kissé meredek szakasz következik, de ez ne tántorítson el senkit. Nagyon hamar beérünk az erdőbe, ahol csend és érintetlen természet vesz körül bennünket. Gesztenye, és tölgyfák között sétálhatunk, ide már nem jut el a civilizáció zaja. Vadszederbokrok szegélyezik utunkat.

A fák törzsére festett kék jelzést követve, nagyjából fél, egy órába telik, míg elérjük első állomásunkat, a titokzatos Széles-követ. Ez a sziklaalakzat elsőre rejtve van az avatatlan szem számára. Nagyon kell figyelni, hogy felfedezzük, ahol épp járunk, különleges hely. Tetejét tölgyfa liget borítja. Ám ahhoz, hogy teljes szépségét megcsodáljuk, kissé le kell ereszkednünk. Ekkor tűnik csak elő a meredek sziklafal. A közelben más hasonló alakzatot is felfedezhetünk, így hát érdemes kissé elidőzni ezen a különleges helyen.

Ha folytatjuk utunkat, akkor hamarosan az ösvény minkét oldalán sziklatömböket fedezhetünk fel. Olyanok, mintha ezeket a köveket valaki véletlenül szórta volna szét a hegy tetején. Önmagukban is különlegesek, de még messze a fő műsorszám.

A Széles-kőtől nagyjából negyed óra séta vár ránk a vadregényes tájon át, amikor már a távolból, a bokrok mögül felsejlenek ezek a titokzatos, óriás, sziklaalakzatok. Lélegzetelállító látványt nyújtanak, ahogy a kanyar után egyszer csak előbukkannak a fák közül a hatalmas sziklatömbök. Az óriás kövek tövében mi magunk igazán törpéknek érezhetjük magunkat. Akár a széles-követ, itt is érdemes körbejárni a teljes élmény kedvéért. A Kövekben, kis képzelőerővel tényleg beleláthatunk arcokat, kalapos emberfejeket.

A közelben található tábla szerint, ez a hely már az őskorban is ismert volt. Valószínűleg szent helyként funkcionált. Ezt alátámasztja az egyik itt talált régészeti lelet, egy kis bronz szobor, ami egy áldozati edényt hordozó női alakot ábrázol. 
A legenda szerint óriások maradványai ezek. Egy másik történet arról szól, hogy az ördög, dühében, hogy a helyiek felépítették a Szent Vid kápolnát, fejét a szikláknak csapta, amitől a föld kettévált, ekkor keletkezett a Kalapos-kövek tövében nyíló barlang.

 

A Limax-barlang, azokról az óriás meztelen csigákról kapta a nevét, amiket a barlang felfedezésekor nagy számban találtak itt. A barlang bejárata kicsi, bár egy ember kúszva befér rajta. Hossza mintegy 13 méter. 
A környéket több kisebb barlang található, és a túra ösvényről letérve más sziklaalakzatok is felfedezhetőek. 
A Kalapos-kövektől, a kék túra útvonalán eljuthatunk egészen az írott kőig, ahol egy kilátó várja a turistákat.