Itt élünk, itt dolgozunk - LUK, Aptiv, iQor

Szombathelyen az LuK már jó ideje a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. Kapuit több mint húsz éve nyitották meg, manapság pedig már közel 2800 ember dolgozik a gyárban. Az üzem jelenleg tengelykapcsolók gyártásával foglalkozik, de nemsokára megépül egy új csarnok is, ahová a célgépgyártást, a szerszámüzemet és a köríves rugógyártás egy részét kívánják elhelyezni. Ezzel a régi csarnokban is lehetőség nyílik majd fejlesztésekre: bővíthetik a hőkezelő és a présüzemet is. A számok nyelvén egyébként annyi tengelykapcsolót gyártanak itt, hogy a világon minden tizedik új autóba Szombathelyen készült kuplungot építenek be.

Az Aptiv viszonylag fiatal szereplője a városi munkaadóknak, az üzem 1991-től huszonöt éven át Delphi néven termelt. Az Aptiv elektronikai, biztonságtechnikai és elektromos architektúrákat gyárt, főként autóipari beszállítóknak. Ez kiegészül erőátviteli rendszerek, dízel motorvezérlő modulok, üzemanyag szivattyúvezérlők, hidrosztatikus kuplung indítószerkezetek gyártásával is. Az elektronikai és biztonságtechnikai termékek között egyébként megtalálhatóak a fedélzeti elektronikák, LED világítás vezérlő modulok, klímavezérlés és kormányoszlop modulok is.

Az iQor sem ilyen néven „született” a városban, a 2003-as nyitást követően a szombathelyi gyáregység 2014-ben a Jabil egyik részlegének felvásárlásával került az iQor tulajdonába. A vállalat a különböző termékekhez kapcsolt garanciális és garanciaidőn túli szolgáltatásokat végzi, például mobiltelefonok és más kommunikációs eszközök javítását. A cég amerikai tulajdonban van, és a város egyik meghatározó munkáltatójaként jelenleg mintegy 1000 főt foglalkoztat.